Majorannás csirke
Hozzávalók: 1 egész csirke, 5 dkg vaj, evőkanál olaj, só, majoránna.
A csirkét megtisztítjuk, besózzuk, bedörzsöljük majoránnával. Alufóliába csomagoljuk amit megkentünk olajjal, a csirke mellé vajdarabkát tegyünk. Majd fólia nélkül pirítsuk meg.
Zöldfűszeres csirke
Hozzávalók: 1 kg csirke comb vagy mell, 20 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1 tk bazsalikom, 1 tk majoránna, 1 tk rozmaring, petrezselyem zöld, 1 tk kakukk fű.
A husokat megtisztítjuk. Egy tálba összekeverjük a fűszereket a vajjal, majd bedörzsöljük vele a husokat. Fólia alatt megpároljuk, majd fólia nélkül sütjük tovább.
Fokhagymás csirke
Hozzávalók: 1 hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1 kk pirospaprika, 1 kk bors, 1 tk oreganó, 1 tk rozmaring, 1 tk cukor, 0,5 dl olaj.
A combokat megtisztítjuk, majd egy tálba összekeverjük olajjal a fűszereket, beletesszük a husokat és elegyengetjük rajtuk a fűszeres olajat. Sütőzacskóban megsütjük.
Mézes- mustáros csirke
Hozzávalók: kb. 1 kg csirke, 4-5 dkg vaj, 2-3 evőkanál (púpos!) méz, 1-2 diónyi mustár, 2 dl natúr joghurt, kb. 1-2 evőkanál liszt, ízlés szerint ételízesítő, só
Egy megfelelően nagy serpenyőben megolvasztom a vajat, beleteszem a csirkét, fehérre sütöm. Ezután megszórom ételízesítővel, hagyom, hogy levet engedjen, és időnként megkeverve nem teljesen puhára párolom. Ezután külön félreteszem a húst és a levét is. A serpenyőbe ezután mézet teszek, és hagyom felforrni, majd beleteszem a mustárt, utána a húst, és ebben a mézes-mustáros mártásban folyamatos keverés mellett teljesen puhára rotyogtatom. Ezután a joghurtot behabarom a liszttel, és az újból felmelegített *saját* levével. Ezzel nyakon öntöm a húst, és hagyom kissé besűrűsödni. Ezután már csak a tálalás van hátra tészta- vagy rizskörettel.
Baconbe göngyölt csirkemell
Sült tonhal
Hozzávalók: 60 dkg mélyhűtött tonhalfilé, 3 evőkanál citromé, 4 szem paradicsom, fél csokor bazsalikom, 30 dkg camembert sajt, 2,5 dl tejszín, vaj a formához
A burgonyát megmossuk, és héjában kb. 20 percig főzzük. A halat hagyjuk kiengedni, megcsepegtetjük citromlével, és megszórjuk sóval, borssal. A paradicsomot és a bazsalikomot megmossuk, a paradicsomot felkarikázzuk, a bazsalikomot összevagdaljuk. A camembert sajtot fél cm vastag szeletekre vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat.
A burgonyát kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, és 2 cm vastag karikákra vágjuk. A burgonya-, paradicsom- és sajtszeletek felét cserépszerűen a formába rendezzük. Egy kis helyet kihagyunk, ide tesszük a halat, kissé összecsavarva. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tejszínt sóval, borssal ízesítjük, és tálra öntjük. Megszórjuk bazsalikommal, ráfektetjük a maradék sajtszeleteket, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult. Szezonsalátát kínáljunk hozzá.