Hozzávalók: 25 dkg bab, egy füstölt sertés csülök, 1-1 szál petrezselyemgyökér és sárgarépa, evőkanál zsír, evőkanál liszt, egy hagyma, kávéskanál pirospaprika, só, bors, 1 dl tejföl, ecet.csipetke
A beáztatott babot felengedjük annyi vízben, ami ellepi a csülköt és a zöldségekkel feltesszük főni. Ha puha a hús kis kockákra vágjuk. Közben rántást készítünk a zsírból , lisztből, hagymából, meghintjük paprikával, felengedjük egy kevés vízzel és a levesbe öntjük. Beletesszük a húsdarabokat és felforraljuk. Végül egy kevés ecetet és a tejfölt is hozzáadjuk.
Hozzávalók: 2 fej fokhagyma megpucolva, nagyobbacska fej vöröshagyma. 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, növényi olaj, só, bors, picike rozmaring, pirítós kenyér kocka
A megpucolt vöröshagymát kezd el olajon pirítani majd add hozzá a megtisztított összemorzsolt fokhagymákat és ezt is pirítsd egy picit. Vedd le a tűzről és óvatosan keverd bele a lisztet. Öntsd fel 1/2liter vízzel (én 2 decivel többet szoktam hozzá adni nekem így is ízlik) és add hozzá a tejszínt és a fűszereket. Nem baj ha csomós úgy is össze fogod turmixolni. Ha összeforrt a leves jöhet a turmix majd forrald fel utoljára is! Ha van kedved még tehetsz bele sajtot is.
Pirítós kenyér kockát teszek bele.(Sütőben megpirítom a kenyeret, lehet sokat csinálni és előre lefagyasztani.)
Hozzávalók: 30 dkg csiperke gomba ,1 dl tejföl, egy kanál liszt, egy kevés olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, bors, ételízesítő
A gombát és a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és egy fazékban olajon megpároljuk, majd kevés vízzel felöntjük és tovább főzzük, amikor tejesen megpuhult adunk hozzá még vizet, fűszerezzük (adhatunk hozzá apróra vágott petrezselymet is), a lisztet és a tejfölt is hozzáadjuk, az egészet összeturmixoljuk és felfőzzük.
Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 2 petrezselyem, 50 dkg hú, 1 hagyma, egy evőkanál zsír, 1 evőkanál pirospaprika, bors, kömény, só, delikát; tészta: 20 dkg liszt, 2 tojás, víz.
A megolvasztott zsírban fedő alatt üvegesre pároljuk a hagymát, meghintjük paprikával, beletesszük a húst, az előzőnap beáztatott babot, a zöldségeket. Felengedjük 2 l vízzel, beletesszük a fűszereket, lassú tűzön fedő alatt főzzük.
Hozzávalók: 4 konzerv bab, 6 evőkanál liszt, 1 nagy tejföl, só, kevés delikát.
A babot felöntjük vízzel, majd egy szedőkanálnyi léből habarást készítünk a liszttel és tejjel, habverővel felverni.
Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 2 leveskocka, 5 dkg vaj, 2 dkg liszt, só, tejföl.
½ l vízben feloldjuk a leveskockát és beletesszük a rózsáira szedett karfiolt. Megsózzuk és ha puhára főtt áttörjük. A vajból és liszttel rántást készítünk, hozzáadjuk a leveshez, mag a tejfölt is.
Hozzávalók: 50 dkg meggy, 15 dkg cukor, kávéskanál só, 1 dl tejföl, evőkanál liszt, fahéj, citromhéj.
A meggyet 1,5 l sós, cukros, fahéjas, citromhéjas vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrűsítjük. Néhány percig forraljuk.
Hozzávalók: 1 l ivó paradicsom, só, bors, kevés citromhéj, néhány csepp citromlé, porcukor, 1 teáskanál oregáno és bazsalikom.
A hozzávalókat összekeverjük és lehűtjük.
* Minden recept kipróbált, bár a képek csupán illusztrációk!